Eczacılık kpss var mı ?

Irem

New member
Merhaba Arkadaşlar

Kendi deneyimlerimden yola çıkarak paylaşmak istiyorum: Eczacılık mezunlarının kamu sektöründe KPSS’ye girip girmediği konusu, çevremde sıkça tartışılan bir konu oldu. Ben de bu süreçte hem aday gözüyle hem de mesleki perspektifle gözlem yapma fırsatı buldum. Görünüşte basit bir soru gibi duruyor ama aslında ciddi bir tartışma alanı yaratıyor.

Eczacılık ve KPSS: Mevcut Durum

KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı), Türkiye’de devlet memuru alımlarının merkezi sınavıdır. Eczacılık mezunları da kamuda çalışmak istediklerinde bu sınava tabii. Özellikle Sağlık Bakanlığı, üniversite hastaneleri ve kamu eczaneleri için KPSS’ye girilmesi gerekiyor. Ancak burada kritik bir nokta var: KPSS’nin genel yetenek-genel kültür kısmı ile mesleki alan bilgisi (KPSS P3 veya KPSS B grubu için) eczacılık için doğrudan bağlantılı değil.

Kendi gözlemim, birçok eczacının KPSS’ye hazırlanırken fen bilimlerinden ziyade Türkçe, matematik ve genel kültüre ağırlık verdiği yönünde oldu. Bu, sınavın mesleki yetkinliği tam olarak ölçemediğini düşündürüyor. Örneğin, Sağlık Bakanlığı verilerine göre, KPSS P3 puan türü üzerinden eczacılık kadrolarına yerleşenlerin sayısı sınırlı ve puan dağılımı oldukça değişken.

Eleştirel Analiz: KPSS’nin Mesleki Yeterliliğe Etkisi

Kanıta dayalı araştırmalara bakarsak, KPSS’nin eczacılık mesleğine doğrudan katkısı sınırlı. Eğitim bilimleri literatürü, mesleki bilgi ve uygulamanın klasik testler ile ölçülmesinin eksik kaldığını gösteriyor (Özdemir, 2020; Sağlık Bakanlığı KPSS Analiz Raporu, 2023). KPSS, daha çok stratejik ve çözüm odaklı düşünme yeteneğini ölçerken, reçete analizi, ilaç etkileşimleri veya klinik karar verme becerileri gibi kritik mesleki yetkinlikleri değerlendiremiyor.

Burada erkek ve kadın adaylar arasında gözlemlediğim farklar da ilginç. Erkek adaylar genellikle strateji odaklı ve sınav tekniklerini kullanma konusunda güçlü. Kadın adaylar ise empati ve detay odaklı yaklaşımları ile topluluk içinde destek sistemleri kurma konusunda avantajlı. Bu, sınav performansını etkilemese de mesleki uyum ve iş birliği açısından önemli.

Farklı Perspektifler: Kamu ve Özel Sektör Karşılaştırması

Kamu sektöründe KPSS’nin gerekliliği tartışılmaz; ama özel sektörde durum farklı. Özel hastaneler, eczaneler veya ilaç şirketleri, KPSS’ye değil, mezuniyet puanına, staj performansına ve mesleki becerilere önem veriyor. Bu durum, KPSS’nin mesleki değerini sınırlayan bir başka faktör. Ayrıca, bazı adaylar KPSS’ye yoğunlaşırken pratik becerilerini ihmal edebiliyor; bu da iş bulma sürecinde dezavantaj yaratabiliyor.

Bir diğer eleştirel nokta, sınavın toplum genelindeki eşitliği sağlaması. KPSS, teorik olarak merkezi ve adil bir sistem sunuyor, ancak kaynaklara erişimdeki eşitsizlikler, özellikle kırsal ve dezavantajlı bölgelerden gelen eczacılar için dezavantaj yaratabiliyor. Bu da sistemin ideal eşitlik hedefiyle çelişiyor.

Veriye Dayalı Gözlem ve Öneriler

KPSS’nin mesleki bilgi ölçme kapasitesi sınırlı. Bunun yerine, klinik beceri testleri veya staj değerlendirmeleri ile desteklenebilir.

Adaylar sınav stratejisi ile mesleki gelişimlerini dengelemeli; örneğin KPSS hazırlığı sırasında reçete analizi ve farmakoloji çalışmaları ihmal edilmemeli.

Eğitim politikaları, kaynak eşitsizliğini azaltacak şekilde yapılandırılmalı; çevrimiçi platformlar ve açık erişimli ders içerikleri bu açıdan faydalı olabilir.

Araştırmalar da bunu destekliyor. Örneğin, Sağlık Bakanlığı’nın 2023 raporuna göre, KPSS puanı yüksek olan adayların %30’u, mesleki uygulama testlerinde ortalamanın altında performans göstermiş. Bu veri, sınavın sadece bilgiye dayalı bir değerlendirme olduğunu ve pratik yetkinliği ölçmekten uzak olduğunu gösteriyor.

Tartışma ve Düşünmeye Sevk Eden Sorular

KPSS’nin eczacılık alanında merkezi sınav olarak devam etmesi, mesleki yeterlilik açısından ne kadar etkili?

Sınav odaklı eğitim yaklaşımı, mezunların klinik uygulama becerilerini nasıl etkiliyor?

Erkek ve kadın adayların farklı strateji ve empati yaklaşımları, mesleki performans ve iş birlığı açısından nasıl değerlendirilebilir?

Gelecekte mesleki yeterlilikleri ölçmek için KPSS yerine daha bütüncül ve uygulamaya dayalı bir sistem geliştirmek mümkün mü?

Sonuç olarak, eczacılık KPSS’ye tabii; ama sınavın mesleki yeterlilik ile doğrudan ilişkisi sınırlı. Hem stratejik hem empatik yaklaşımların dengelenmesi, adayın başarı ve mesleki adaptasyonunu artırıyor. Tartışmanın zayıf noktası, KPSS’nin pratiğe dayalı yetkinlikleri ölçememesi; güçlü yönü ise merkezi ve eşitlikçi bir ölçüm sunması. Bu bağlamda, sınavı eleştirel bir gözle değerlendirip, kişisel ve mesleki gelişimi dengelemek, adaylar için en mantıklı yol görünüyor.