Bahçe ortak kullanım alanı mıdır ?

Aylin

New member
BAHÇE ORTAK KULLANIM ALANI MIDIR? HUKUK, SOSYAL DÜZEN VE GERÇEK HAYAT ÖRNEKLERİ

Bahçe meselesi çoğu insan için basit bir “toprak parçası” gibi görünse de, konuya biraz yakından bakıldığında işin hem hukuki hem de sosyal açıdan oldukça karmaşık olduğu ortaya çıkıyor. Apartmanlarda, müstakil yapılarda ya da site yaşamında “bahçe kimin alanı?” sorusu sık sık tartışma çıkaran bir mesele haline geliyor. Özellikle ortak yaşamın arttığı şehirlerde bu konu sadece mülkiyet değil, aynı zamanda birlikte yaşama kültürünün de bir testi haline geliyor.

Ben bu konuyla ilk kez bir apartman sitesinde karşılaştım. Bir grup sakin bahçeyi çocuklar için oyun alanı olarak kullanmak isterken, başka bir grup “bahçe bizim tapulu kullanımımız” diyerek buna karşı çıkmıştı. Tartışma büyüdükçe işin sadece fikir ayrılığı değil, hukuk ve yönetim planı meselesi olduğu anlaşıldı.

1. HUKUKİ ÇERÇEVE: TÜRKİYE’DE BAHÇE KİME AİTTİR?

Türkiye’de kat mülkiyeti sistemi, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ile düzenleniyor. Bu kanuna göre bir apartmanda veya sitede yer alan “ortak alanlar”, tüm kat maliklerinin ortak kullanımına açık alanlar olarak tanımlanır.

Kanunun 4. maddesine göre; bahçe, otopark, merdiven boşlukları, çatı ve benzeri alanlar aksi belirtilmedikçe ortak alan sayılır. Ancak kritik nokta şudur: Tapuda veya yönetim planında özel kullanım hakkı tanımlanmışsa, bahçe kısmen veya tamamen bir bağımsız bölüme tahsis edilebilir.

Yargıtay’ın çeşitli kararlarında da bu ayrım netleşmiştir. Örneğin Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin kararlarında, yönetim planında açıkça belirtilmeyen özel kullanım iddialarının geçerli olmadığı vurgulanmıştır. Yani bir kişi “ben yıllardır kullanıyorum” dese bile, bu hukuki mülkiyet anlamına gelmeyebilir.

Burada önemli bir veri noktası var:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de konutların yaklaşık %60’tan fazlası apartman veya site yaşamına dahildir. Bu da ortak alan yönetiminin milyonlarca insanı doğrudan ilgilendirdiğini gösterir.

2. GERÇEK HAYATTAN ÖRNEKLER: TARTIŞMALARIN NEDENİ NE?

İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde site yönetimlerinin en çok karşılaştığı uyuşmazlıkların başında bahçe kullanımı gelir. Özellikle şu üç durum sık görülür:

Zemin kat sakinlerinin bahçeyi “kendi uzantısı” gibi kullanması

Ortak alanın bir kısmının çit çekilerek özel hale getirilmesi

Çocuk oyun alanı ile dinlenme alanı arasında çatışma yaşanması

Örneğin İstanbul’daki bazı büyük site yönetimlerinde, bahçenin düzenlenmesi için yıllık aidatların %15–20’sinin sadece peyzaj ve bakım giderlerine ayrıldığı görülmektedir (site yönetim raporları ve sektörel gayrimenkul analizleri). Bu da bahçenin sadece estetik değil, ciddi bir ekonomik alan olduğunu ortaya koyuyor.

Burada pratik odaklı yaklaşan kişiler genelde “alanın düzenli ve işlevsel kullanılmasını” savunur. Daha sosyal ve ilişki odaklı yaklaşanlar ise “ortak yaşam alanının herkes için eşit ve erişilebilir olması” gerektiğini vurgular. İki bakış açısı da aslında aynı soruna farklı pencerelerden bakar: düzen mi öncelik, eşitlik mi?

3. SOSYAL BOYUT: ORTAK ALANLAR NEDEN GERİLİM YARATIR?

Sosyal bilimlerde ortak kaynakların kullanımı “tragedy of the commons” (ortakların trajedisi) kavramıyla açıklanır. Garrett Hardin’in 1968’de ortaya koyduğu bu teoriye göre, bireyler ortak alanı kendi çıkarları doğrultusunda kullanırsa kaynak zamanla bozulur.

Bahçe örneğinde bu durum çok net görülür:

Bazı kullanıcılar alanı aşırı kullanır

Bazıları ise hiç kullanmaz

Zamanla alan ya yıpranır ya da sosyal olarak dışlayıcı hale gelir

Bu noktada kadınların daha ilişkisel ve topluluk odaklı bakış açısı genellikle “alanın herkes için kapsayıcı olması” yönünde şekillenirken, erkeklerin daha sonuç ve düzen odaklı yaklaşımı “alanın net kurallarla yönetilmesi” gerektiğini savunma eğilimindedir. Ancak bu genellemeler bireyden bireye değişir; önemli olan yaklaşım çeşitliliğidir.

Gerçek hayatta en başarılı site yönetimleri, bu iki yaklaşımı birleştiren yapılardır: hem net kurallar vardır hem de topluluk iletişimi güçlüdür.

4. YÖNETİM MODELLERİ VE BAŞARI ÖRNEKLERİ

Bazı modern site yönetimleri bahçe kullanımını tamamen planlı hale getirmiştir. Örneğin:

Belirli alanlar çocuk oyun alanı olarak ayrılmıştır

Bir bölüm sadece dinlenme ve peyzaj için düzenlenmiştir

Kullanım saatleri ve etkinlik kuralları belirlenmiştir

Bu model özellikle Avrupa şehir planlamasında yaygındır. OECD raporlarına göre, iyi planlanmış ortak alanlara sahip konut projelerinde komşuluk memnuniyeti %30’a kadar artabilmektedir.

Türkiye’de de özellikle yeni nesil sitelerde benzer uygulamalar görülmektedir. Ancak eski apartmanlarda en büyük sorun, yönetim planlarının güncel olmaması veya hiç detaylandırılmamış olmasıdır.

Burada kritik soru şudur:

Bir alanın ortak olması, onun sınırsız ve kuralsız kullanımını mı gerektirir?

5. EKONOMİK VE HUKUKİ SONUÇLAR

Bahçe kullanımındaki anlaşmazlıklar sadece sosyal değil, ekonomik sonuçlar da doğurur. Örneğin:

Yanlış kullanım nedeniyle oluşan bakım maliyetleri artabilir

Ortak alanların özel kullanım iddiası mülk değerini etkileyebilir

Hukuki uyuşmazlıklar site yönetim giderlerini yükseltebilir

Gayrimenkul değerleme raporlarına göre, iyi yönetilen ortak alanlara sahip konutlar %10–15 daha yüksek piyasa değerine sahip olabilmektedir. Bu durum, bahçenin sadece bir sosyal alan değil aynı zamanda bir yatırım unsuru olduğunu gösterir.

6. TARTIŞMANIN ÖZÜ: ORTAKLIK NE ANLAMA GELİYOR?

Bahçenin ortak kullanım alanı olup olmadığı sorusu aslında daha derin bir soruya işaret ediyor: “Ortak yaşam nasıl yönetilmeli?”

Hukuk net bir çerçeve çiziyor, ancak sosyal gerçeklik her zaman bu çerçevenin içinde kalmıyor. İnsan davranışları, beklentiler ve yaşam tarzları bu alanı sürekli yeniden tanımlıyor.

Burada tartışmayı canlı tutan bazı sorular şunlar:

Ortak alanlar bireysel özgürlüğü ne kadar sınırlamalı?

Bir kişinin uzun süreli kullanımı hak doğurur mu?

En ideal model tamamen eşit kullanım mı, yoksa kontrollü paylaşım mı?

Bu soruların tek bir doğru cevabı yok. Ancak kesin olan bir şey var: bahçe, sadece fiziksel bir alan değil, aynı zamanda birlikte yaşama kültürünün aynasıdır.